Trimning (ryckning/plock)

schnauzerTrimning (ryckning/plock)

 

Vissa raser trimmar man, vilket betyder att man drar/plockar bort den gamla pälsen med rötterna. Det gäller i första hand många strävhåriga raser som t ex många terriers, schnauzers, Jack Russels m fl. Trimhundar ska ha två lager päls. Dels underullen som håller hunden varm och dels det sträva lagret som står emot smuts och fukt. Det är det sträva längre håret som man trimmar bort när hunden fäller. Om man låter sin hund gå för länge mellan trimningarna blir det som ett enda lager päls vilket gör att hunden riskerar att bli ganska naken när man trimmar den.

För att få en bra päls på trimhunden bör den trimmas relativt ofta och regelbundet. Lika viktigt är att ägaren ullkammar sin hund mellan trimtillfällena.

Vi använder alltid i första hand trimsten som verktyg eftersom den inte kan ha av pälsen när man rycker. För att uppnå en bra trimpäls krävs det som sagt att hunden ullkammas regelbundet mellan trimningarna. Om man som ägare känner att man har svårt att hinna ullkamma tillräckligt ofta erbjuder vi ullkamning med bad/fön hos oss. Läs mer om behandlingen här.

Man ”får/bör” inte klippa en trimpäls, då förstörs den. Om man klipper så kommer ej ”ny” päls ut som det gör vid trimning. Börjar man klippa en trimhund kan man ej sedan börja trimma den igen utan då får man fortsätta klippa. Hunden får en mjukare päls och en del tappar även färgen om man klipper istället för att trimma.

Ibland kan det dock vara bättre att klippa en trimhund. Det gäller t.ex. hundar som har mycket dålig och mjuk päls, gamla och eller sjuka hundar eller helt enkelt för att Du som hundägare vill det. Det är din hund och du bestämmer vad som är bäst för er båda men tänk igenom beslutet noga eftersom man som sagt inte kan trimma en klippt hund! Rådgör gärna först med din uppfödare.

Vi trimmar inte hundar som har så dålig päls att det gör väldigt ont på hunden.
Då rekommenderar vi att klippa alternativt gå till en annan trimmare.

Observera att trimning kostar mer än klippning. Anledningen till det är att det är väldigt slitsamt för hundfrisören samt att det oftast tar väldigt lång tid.

Comments are closed