Frågor och svar

Frågor och svar


• Skillnaden mellan trimma och klippa?
Många tror att trimma betyder ”klippa ner med maskin” men trimma betyder att man för hand eller med en ullkam/trimkniv plockar (”rycker”) av all päls.

• Vad ingår i en klippning/trimning?
Förutom klippningen/ trimningen så bjuder vi på kloklipping. Man kan avsäga sig det men det påverkar inte priset.

• Ska/får jag vara med när ni klipper min hund?
Nej, vår bedömning är att alla inblandade mår bäst av att hunden är själv med oss. Hundar som har matte eller husse med sig söker ofta stöd hos dem. Det leder till att hundarna blir mycket oroligare och svårare att arbeta med. En rädd hund blir oftast ännu räddare.

• Varför måste hunden vara tovfri när den kommer? Den ska ju ”bara” klippas ner?!
Även om hunden ska klippas med maskin måste den vara tovfri. Maskinen klarar inte att klippa genom tovorna så vill man inte ha sin hund ”skalad” så måste tovorna bort innan man klipper. (Om man däremot vill ha hunden klippt VÄLDIGT kort kan man klippa under tovorna.)

• Varför är det så dyrt att gå till hundtrimmet? Det är mycket billigare när jag klipper mig själv.
Det är inte dyrt att klippa/trimma sin hund. Tvärtom. Trimmaren Mia Övernäs har gjort en bra prisjämförelse:

En vanlig frisörsalong tar ca 350:- för en klippning och då ingår schamponering. Tiden brukar bli ca 30-40 min. Timpriset blir då 525:-. En massör brukar ta 600:- för en timme. Min bilmekaniker tar också 600:- och han är billig…

Vad kostar det då att frisera hunden? En mellanpudel i vardagsfrisyr med klipp och bad tar MINST 3 timmar och priset ligger runt 775:-. Om frissan hade klippt hunden hade det kostat 1.575:-. Hade bilmekanikern gjort det hade det också kostat 1.800:-!! Vad det skulle ha kostat om rörmokaren gjorde det ska vi inte tänka på…

Så priset är inte högt i jämförelse med vilken tid det faktiskt tar. Och vi har lika lång utbildning som frissan och bilmekanikern. Massören har en mycket kortare utbildning. (Sedan kan man tillägga att jag oftast sitter still och bits inte när jag går till frisören… dessutom har jag inte bajs i håret… 🙂

Verksamheten är seriös och ej ”svart”. I priset ingår både moms och skatt. Vi har kostnader för lokal, el, förbrukningsmaterial, materialkostnader etc.
Tycker man att det är dyrt så tipsar vi jättegärna om olika kurser för dem som vill klippa/trimma sin egen hund.

• Varför klipper ni klorna så lite? Dom är fortfarande jättelånga fast hunden precis varit hos er?
När hundens klor är väldigt långa är det svårt att få ner dom korta genom en endaste kloklippning. Anledningen är att pulpan i klon ”växer med” klon ut och också blir lång. Det är därför som vi inte kan klippa klon så kort som man egentligen önskar. Om man ska lyckas få klorna korta och fina måste man klippa lite och OFTA… ETT BRA TIPS att få klorna kortare är att filar dom med nagel- eller fotfil.

• Tar ni bort tandsten?
Nej, det är bättre att veterinären gör det. Visst kan man ta bort lite på utsidan av tänderna men tyvärr sitter det oftast lika mycket på insidan av tänderna… därför rekommenderar vi att gå till veterinären som kan ta bort ALL tandsten.

• Min hund brukar nafsa och morra men han har aldrig gjort något…
Vi tar emot hundar som morrar och nafsar men vi MÅSTE BLI INFORMERADE INNAN… Oftast blir det inga problem om vi bara får ta på en munkorg (innan det händer nåt…) Det är bättre att ta på en munkorg om hunden tenderar att bita/nafsa, inte bara för att undvika att bli biten utan också för att arbetet blir lugnare både för hunden och trimmaren. Nästan alla hundar slutar att försöka bita samt blir lugnare när munkorgen är på.

Comments are closed